Майонез – це один з найпопулярніших соусів у світі, який додають у салати, бутерброди, гарячі та холодні закуски. Його кремова текстура та насичений смак надають стравам особливої пікантності та ніжності. Але майонез продукт висококалорійний, тому щоденне вживання цього соусу викликає багато питань. У статті розуміємо найчастіші з них.
Склад та калорійність: що потрібно знати
Класичний майонез готується з рослинної олії, яєць або яєчних жовтків, оцту (або лимонного соку), гірчиці та солі, цукру. Рослинна олія – основний компонент майонезу, що становить понад 60% його обсягу. Ця олія містить корисні жирні кислоти, але саме вона впливає на калорійність готового майонезу: у 100 г продукту міститься близько 600-700 ккал. Яйця чи яєчні жовтки містять як білок, лецитин, вітаміни A, D і E, але й холестерин, надлишок якого може негативно проводити стан судин.
Оцет, лимонний сік та цукру містяться в майонезі у незначній кількості, тому практично не впливають на організм. Сіль при надмірному щоденному вживанні може викликати гіпертонію.
Як майонез впливає на здоров’я
Все залежить від якості та кількості продукту. Наприклад, якісний соус — той самий майонез Королівський — містить корисні жирні мононенасичені та поліненасичені жирні кислоти, які важливі для нормального стану серцево-судинної системи. Також у продукті є жиророзчинні вітаміни А та Е, які корисні для зору, шкіри та імунної системи. А завдяки насиченому смаку та густій текстурі майонез дозволяє зробити страви більш поживними та смачними.
Але важливо пам’ятати, що регулярне вживання висококалорійного майонезу може призвести до набору зайвої ваги, особливо якщо додавати його до страв, які містять багато калорій. Також при виборі продукту важливо звертати увагу на кількість солі, надлишок якої може негативно вплинути на стан нирок і призвести до підвищення кров’яного тиску.
Чи можна їсти майонез щодня
Невелика кількість майонезу – близько однієї-двох столових ложок на день – навряд чи завдасть шкоди здоров’ю, якщо загалом людина дотримується здорового харчування. Але що більше майонезу в щоденному раціоні, то вище ризик негативних наслідків для організму, включаючи набір ваги. Також при виборі майонезу промислового виробництва, наприклад, у маркеті MAUDAU, краще віддавати перевагу продуктам з максимально натуральним складом, без штучних консервантів та інших добавок. Варто звертати увагу і на відсоток жирності, віддаючи перевагу соусам з маркуванням 30-50%. А при надто частому вживанні майонезу рекомендується поєднувати його зі свіжими овочами, щоб компенсувати високу калорійність та жирність продуктами з клітковиною, вітамінами та мінералами.